«Великий піст як десятина від року, яку треба віддати Богові». Ректор КДАіС про Великий піст і канон Андрія Критського

09.03.2022

Почати

09.03.2022 - 23:30

Кінець

09.03.2022 - 23:30

Категорії

Публікації

Піст взагалі, а Великий, особливо, повинен бути пов’язаний з покаянням. Важливою частиною правильного дотримання посту є справи милосердя. І, звичайно, свята Чотиридесятниця, — час суто молитви. Вже перший тиждень посту задає молитовний настрій. Наприклад, перші 4 дні читається Великий канон святого Андрія Критського.

 

Сенс цього канону — заклик до покаяння, зміни способу життя, згідно з вченням Христа. Канон великий — у ньому близько 250 тропарів. Зміст багатьох з них відсилає нас до Святого Письма. У каноні безліч посилань, алюзій на Священну історію. На прикладі біблійних розповідей показується, що Бог прощає людей, навіть незважаючи на катастрофічні падіння, і нагадує, що покаяння — це зміна способу життя, радикальна зміна життя.

 

В одному з тропарів канону є такий вислів «Самоистукан бых страстьми» (українською: «Ідолом я зробив сам себе, спотворивши душу свою пристрастями»). Сенс цих слів дуже глибокий: людина, задовольняючи свої пристрасті, стає ідолом самого себе. Ми служимо собі, ми вихваляємо себе, ми все робимо заради себе, розглядаємо себе як джерело своїх сил, успіху, віримо лише у себе та сподіваємось лише на себе.

 

У каноні ж говориться, що для нас першочерговим є не бути ідолами для себе, не існувати заради догоджання собі, але жити за заповідями Божими. Канон Андрія Критського — нагадування про те, що саме Бог спасає, прощає, милує та дає можливість відродитися духовно.

 

Звичайно, життя людини оповите багатьма турботами. Люди вросли в метушню мирських справ, і Великий піст — якраз той період, коли хоча б малу частину свого часу треба виділити та присвятити Богові. З цього приводу є цікава думка у святителя Григорія Двоєслова, який розглядає Великий піст як десятину від року, яку треба віддати Богові. Дійсно, якщо не враховувати недільні дні, коли послаблюється піст, і Страсний тиждень (який в Уставі розглядається окремо від святої Чотиридесятниці), то виходить 36 днів, тобто практично десятина року.

 

«Великий пост как десятина от года, которую нужно отдать Богу». Ректор КДАиС о Великом посте и каноне Андрея Критского

 

 

803

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ