На скиту Києво-Печерської Лаври відбулось відспівування новопреставленого архімандрита Нестора (Соменка)

04.08.2023

Почати

04.08.2023 - 23:30

Кінець

04.08.2023 - 23:30

Категорії

Новини

У п’ятницю, 4 серпня 2023 року, у храмі на честь ікони Божої Матері «Печерська з Антонієм і Феодосієм, які перед Нею стоять» скита Києво-Печерської Лаври була звершена заупокійна Божественна літургія та чин відспівування новопреставленого професора архімандрита Нестора (Соменка).

 

Божественну літургію звершили голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент та проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій у співслужінні членів адміністрації та викладачів Академії і Семінарії у священному сані, духовенства єпархії та скита Києво-Печерської Лаври, а також гостей у священному сані.

 

Богослужбові піснеспіви виконував академічний хор під управлінням регента ієромонаха Іоасафа (Міронова).

 

За богослужінням також молилися єпископ Гостомельський Аркадій, викладачі, нинішні і колишні студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також духовні чада спочилого.

 

Після відпусту біля гробу спочилого відбувся чин відспівування, який очолив митрополит Климент у співслужінні ректора Київської духовної академії і семінарії архієпископа Білогородського Сильвестра та єпископа Амвросія. Перед початком відспівування владика Климент звернувся до присутніх. У своєму слові Його Високопреосвященство зауважив, що новопреставлений отець Нестор був доброю та відкритою людиною. «Він з малечку полюбив Бога», — сказав Його Високопреосвященство і закликав усіх піднести свої молитви, щоб Всемилостивий Господь упокоїв спочилого у Своїх небесних обителях. Після завершення чину відспівування усі присутні попрощалися з новопреставленим отцем Нестором. Похований отець Нестор на монастирському кладовищі у скиту Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

В оселях Твоїх, Господи, де всі святі Твої спочивають,  упокой і душу раба Твого, новопреставленого архімандрита Нестора, бо Ти Єдиний Чоловіколюбець!

 

*******

 

Некролог

 

Архімандрит Нестор (у миру Георгій Соменок) відійшов до Бога 2 серпня 2023 року на 66-му році життя після тривалої хвороби.

 

Отець Нестор народився 18 вересня 1957 року у м. Києві.  У 1981 році закінчив Ленінградську духовну семінарію, а у 1985 – Ленінградську духовну академію. 

 

Після закінчення Ленінградської духовної академії, у 1987 році відбулась дияконська і священицька хіротонії спочилого.

 

Більше 20 років новопреставлений отець Нестор був викладачем Київських духовних шкіл. У 2004 році йому присвоєне звання професора. 

 

26 грудня 2007 року у Ближніх печерах Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (Сабодан, +2014) звершив чернечий постриг професора КДА протоієрея Георгія Соменка з нареченням імені на честь преподобного Нестора Літописця – покровителя Київських духовних шкіл.

 

Архімандрит Нестор (Соменок) відомий як автор багатьох богословських публікацій.

 

У 2008 році возведений у сан архімандрита. У 2018 році удостоєний права носіння другого хреста з прикрасами.

 

За заслуги перед Українською Православною Церквою спочилий архімандрит Нестор удостоєний багатьох церковних нагород.

 

Прес-служба КДА / фото О. Зеленюк

 

 

 

3741

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ