В Академії відкрилась виставка, присвячена Блаженнішому Митрополиту Володимиру (Сабодану)

23.11.2019

Почати

23.11.2019 - 21:30

Кінець

23.11.2019 - 21:30

Категорії

Новини

Після завершення панахиди за спочилим Блаженнішим Митрополитом Володимиром, 23 листопада 2019 року,  у Церковно-археологічному музеї Київської духовної академії (корпус №63) відбулось відкриття виставки, присвяченої 84-й річниці з дня народження та 5-й річниці з дня смерті Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана).

 

Виставку відкрив керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. На відкритті також були присутні: директор Інституту археології НАНУ Петро Толочко, український літературознавець, кандидат філологічних наук, заслужений працівник культури України Сергій Гальченко, адміністрація, викладачі, студенти і вихованці Київських духовних шкіл, а також запрошені гості.

 

Захід висвітлювали провідні українські телеканали.

 

Після вітальних слів виступив хор з рідного села Блаженнішого Митрополита Володимира, який заспівав пісню авторства спочилого Предстоятеля «Ромашка белая».

 

Організаторами виставки виступили: музей «Православна Україна» та Київська духовна академія і семінарія.

 

Серед експонатів на виставці представлені особисті речі приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира, нагороди та богослужбові речі, які він подарував музею «Православна Україна». Експонати представлені на 5 виставкових стендах.

 

На першому виставковому стенді зосереджені стародруки, облачення, державні нагороди, відзнаки спілок та громадських організацій.

 

Другий виставковий стенд представляє відзнаки та нагороди, які Його Блаженство у різний період отримав від Предстоятелів Помісних Православних Церков. Також тут розміщені фотографії зустрічей Предстоятеля Української Православної Церкви з Предстоятелями Помісних Церков.

 

Третій стенд висвітлює відносини Предстоятеля УПЦ з органами державної влади України та представниками влади інших країн світу. Зокрема, розміщені світлини різних державних заходів та зустрічей з діячами України та з очільниками різних держав, а також державні нагороди та нагороди інших країн.

 

Четвертий та п’ятий стенди висвітлюють прибуття Блаженнішого Митрополита Володимира в Україну в 1992 році та його діяльність з цього часу. Зокрема, представлені: чотки різних років, серед яких одні з перших, які йому подарував прп. Кукша Одеський; повне видання творів Його Блаженства, диски з проповідями, словами та настановами; 5 комплектів його повного архієрейського облачення та ряса; особиста «Шевченкіана» Митрополита Володимира (зібрання різноманітних видань творів Т.Г. Шевченка з особистої бібліотеки).

 

Також в музеї знаходиться частина ризниці та особистих речей Блаженнішого Володимира, які він подарував для ЦАМу на честь його відродження у 2009 році, серед яких його особисті речі: дипломи магістра та Почесного члена Московської духовної академії, антимінси, листи батькам та різним адресатам, панагії, ікони тощо.

 

Виставка працюватиме до 19 січня 2020 року. Графік роботи: у будні з 14:30 до 19:30.

 

 

Прес-служба КДА / фото І. Розвадовський

3074

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ