Відбувся урочистий річний Акт Київської духовної академії (+ВІДЕО)

09.11.2022

Почати

09.11.2022 - 23:30

Кінець

09.11.2022 - 23:30

Категорії

Новини

У день пам’яті Небесного покровителя Київських духовних шкіл — преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії, 9 листопада 2022 року, після Божественної літургії в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, в Актовій залі обителі (корпус №45) відбулися урочистості з нагоди Актового дня Київської духовної академії і семінарії.

 

Цьогоріч урочистий річний акт присвячено 30-річчю відродження Київської духовної академії.

 

Участь у заході взяли гості, професорсько-викладацька корпорація, співробітники, студенти і викладачі Київських духовних шкіл.

 

До президії увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій; Керуючий справами УПЦ, заслужений професор митрополит Бориспільський і Броварський Антоніймитрополит Уманський і Звенигородський Пантелеімонголова Учбового комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви професор митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент та ректор Київської духовної академії і семінарії професор архієпископ Білогородський Сильвестр.

 

Після спільної молитви «Царю Небесний», захід відкрив ректор Київських духовних шкіл архієпископ Білогородський Сильвестр. Владика ректор звернувся до присутніх зі словами привітань і зазначив, що цьогоріч Академія відзначає 30-річчя з часу свого відродження у 1992 році. За 30 років зі стін Київських духовних шкіл вийшло сотні випускників, котрі звершують своє служіння у різних куточках світу.

 

Після цього архієпископ Сильвестр запросив до слова Предстоятеля Української Православної Церкви. Блаженніший владика привітав усіх з Актовим днем Київської духовної академії та звернувся до присутніх зі словами настанови.

 

У своєму слові Його Блаженство наголосив на значенні постаті преподобного Нестора Літописця. «Преподобний Нестор — це видатна постать в історії Церкви та в історії нашої Держави, — зазначив Блаженніший владика. — Він за допомогою слова зумів закарбувати ті сторінки життя, які проходили під час його земного буття, адже був свідком великих подвигів, які звершували преподобні отці наші печерські, описав житіє багатьох подвижників і передав нам красу того монашеського подвигу, який звершували наші попередники. Преподобний Нестор не тільки торкався церковного життя, він також висвітлював деякі сторінки світського життя і показував той красивий імпульс, який зробило для Русі прийняття Християнства, коли Русь була хрещена в Православну віру».

 

За словом Першосвятителя, «кожна людина є і свідком, і творцем історії». «Потрібно пам’ятати про те, що ми не тільки свідки історії, ми є її творцями, — сказав Блаженніший владика. — Кожна людина робить свій вклад в історію. Можливо хтось творить і щось негативне, але ми покликані творити позитивне. Ми повинні прикрашати історію, по-перше, своїм добрим християнським життям, і своїм жертовним служінням, яке ми звершуємо як пастирі, як майбутні пастирі — це є ті діаманти, якими ми повинні прикрашати сторінки історії».

 

Архіпастир побажав Божого благословення на цьому шляху, яке «допомагатиме, укріплятиме нас, попри складнощі та труднощі сьогоднішнього життя, жити далі й творити світлу красиву духовну історію».

 

 

Після привітання Предстоятеля з повідомленням про діяльність Київських духовних шкіл протягом 2021-2022 років виступив проректор з навчально-методичної роботи архімандрит Філарет (Волошин).

 

Актову доповідь на тему: «Образ святителя Петра Могили, Митрополита Київського і Галицького в панегіриках і посвятах XVII століття», присвячену фундатору Київських духовних шкіл святителю Петру Могилі з нагоди 475-річчя з дня його упокоєння, зачитав вчений секретар архімандрит Митрофан (Божко).

 

Після Актової доповіді архієпископ Сильвестр запросив до слова вікарія Одеської єпархії архієпископа Арцизського Віктора, який виголосив вітальну адресу від імені почесного професора КДА митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела. Владика митрополит передав у дар Київським духовним школам ікону Божої Матері “Касперівська”, яка є Покровителькою Одеської єпархії, а також ноутбук.

 

Також зі словами вітань виступив Решетніков Юрій Євгенович, представник Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України.

 

Після Актової доповіді професор Володимир Вікторович Бурега, проректор з науково-богословської роботи, презентував нові видання Київських духовних шкіл. Зокрема, були презентовані:

 

 

Після завершення презентації владика ректор подякував усім, хто долучається до видання академічних підручників, книг, монографій тощо.

 

 

З нагоди Актового дня Його Блаженство удостоїв викладачів Київських духовних шкіл вчених звань професор та доцент КДА:

 

 

За заслуги перед Українською Православною Церквою, плідну працю на ниві духовної освіти та з нагоди особистих ювілеїв, Його Блаженство вручив викладачам та благодійникам Київських духовних шкіл церковні ордени:

 

  • доцент протоієрей протоієрей Андрій Ухтомський — орден святителя Луки, архієпископа Кримського з нагоди 40-річчя з дня народження;
  • благодійник Київських духовних шкіл диякон Михайло Горбачик удостоєний ордену святого апостола Іоанна Богослова І ступеня за заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди 30-річчя відродження КДА.

 

Наостанок голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ оголосив імена студентів Київських духовних шкіл, а також студентів Волинської, Одеської, Полтавської, Почаївської, Сумської та Харківської духовних семінарій, які за відмінне навчання та зразкову поведінку отримали іменну стипендію Предстоятеля Української Православної Церкви.

 

В Київських духовних школах такі стипендії отримав студент ІІ курсу магістратури КДА Аветісян Левон та вихованець 3-го класу Семінарії Пінчук Максим. Також за успішність у навчанні студент I курсу КДА Сергій Григанич та вихованець 4-го класу КДС Святослав Мішіндур отримали з рук Предстоятеля УПЦ Синодальні стипендії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана).

 

Завершилась урочиста частина Акту спільною молитвою «Достойно єсть», після чого всі присутні були запрошені на святкову трапезу, де гості з духовних навчальних закладів УПЦ виголосили вітальні адреси з нагоди Актового дня Київських духовних шкіл.

 

Прес-служба КДА / фото О. Пилипенко

 

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
1897

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ