В Київських духовних школах розпочався новий навчальний рік з молитви (+ВІДЕО)

11.09.2023

Почати

11.09.2023 - 23:30

Кінець

11.09.2023 - 23:30

Категорії

Новини

У день пам’яті Усікновення глави святого славного Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна та з нагоди початку нового навчального року, 11 вересня 2023 року, в Академічному храмі на честь прп. Іоанна Дамаскина Свято-Покровського чоловічого монастиря у Голосієві була звершена святкова Божественна літургія.

 

Богослужіння очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

 

Його Блаженству співслужили: голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Київської духовної академії і семінарії архієпископ Білогородський Сильвестр, архієпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, намісник  монастиря єпископ Ворзельський Ісаакій, проректор з виховної роботи єпископ Згурівський Амвросій, єпископ Ірпінський Лавр, єпископ Бородянський Марк, секретар Київської єпархії по м. Києву протоієрей Віктор Іващук, благочинний Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрит Іларіон (Мокрицький), члени професорсько-викладацької корпорації, студенти КДАіС та гості у священному сані.

 

Віряни, які не змогли зібратися в храмі особисто, мали можливість долучитися до богослужіння в онлайн-форматі завдяки трансляції на офіційній сторінці КДА у мережі Facebook.

 

Богослужбові піснеспіви виконували академічні хори студентів Київських духовних шкіл під керівництвом регентів архімандрита Леонтія (Тупкала) та ієромонаха Іоасафа (Міронова).

 

За богослужінням також молились викладачі, студенти і вихованці КДАіС та паломники обителі.

 

Під час Літургії були піднесені прохання про мир на українській землі, про позбавлення від ворога, щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки, щоб Господь благословив людей доброї волі, які допомагають нужденним. Були виголошені особливі прохання за зцілення усіх поранених українських військовослужбовців.

 

За Богослужінням Блаженніший владика звершив хіротонію студента Київської духовної академії. У диякона був рукопокладений студент ІІ курсу магістратури чтець Олександр Пилипенко.

 

Після Літургії Предстоятель звернувся до пастви зі словом настанови. Блаженніший владика зауважив, що хоча духовна школа тепер діятиме на новому місці, завдання її незмінне – молодих людей Церкви навчити Закону Божого, правильно розуміти Одкровення Господнє. Архіпастир побажав викладачам академії “терпіння, мудрості і уміння знайти шлях до серця кожного студента”, а студентам – бути смиренними, терплячими, трудолюбними, слухняними – тому що у послуху велика сила, через послух Бог послав Свого Єдинородного Сина, Він прийшов у світ по послуху Небесному Отцю і звершив найбільше діло – спасіння людського роду”.

 

 

Потім священнослужителі звершили молебень на початок навчання. Після завершення богослужіння всі присутні вклонилися хресту, а Блаженніший Митрополит Онуфрій окропив усіх святою водою.

 

На завершення урочистостей біля храму на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело», яке знаходиться на території монастиря було зроблене загальне фото, після чого відбулись святкова трапеза та класні години для студентів і вихованців Київських духовних шкіл.

 

***

 

Читайте також:

 

Проповідь архієпископа Сильвестра (Стойчева) на Усікновення глави Іоанна Предтечі

 

Проповедь архиепископа Сильвестра (Стойчева) на Усекновение главы Иоанна Крестителя

 

Прес-служба КДА / фото О. Зеленюк, сайт УПЦ

 

 

 

 

 

 

1935

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ