У церковно-археологічному музеї відкрилась виставка, приурочена 150-річчю ЦАКу та 30-річчю відновлення КДА

18.10.2022

Почати

18.10.2022 - 23:30

Кінець

18.10.2022 - 23:30

Категорії

Новини

Після завершення пленарного засідання ХІV Міжнародної науково-практичної конференції, 18 жовтня 2022 року, в церковно-археологічному музеї Київських духовних шкіл відбулось відкриття виставки, присвяченої ювілеям: 150-річчю Церковно-археологічного кабінету та 30-річчю відновлення Київської духовної академії.

 

Пряма трансляція відкриття виставки проходила на офіційній сторінці КДА у мережі Facebook.

 

Виставку відвідали голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ професор митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Київських духовних шкіл професор архієпископ Білогородський Сильвестр, проректор з виховної роботи доцент єпископ Згурівський Амвросій, професорсько-викладацька корпорація Академії і Семінарії, студенти і вихованці, а також учасники та гості ХІV Міжнародної науково-практичної конференції.

 

Представив експонати, що представлені на виставці, завідувач музею та академічної бібліотеки доцент Київської духовної академії архімандрит Дамаскін (Лебедь).

 

Зокрема, отець Дамаскін розповів про історію появи церковно-археологічного кабінету при Київській духовній академії та її перших очільників. Так, музей був створений 17 листопада 1872 року. Його особливістю було те, що він став першим в Російській імперії зібранням такого роду. Ініціатива створення музею належала професору кафедри церковної археології Петру Олександровичу Лашкарьову, який і став його першим очільником.

 

Виставка складається з чотирьох стендів: перші два присвячені відновленню музею, а два останні — відновленню Київської духовної академії.

 

Присутнім були почергово представлені виставкові стенди, на яких були розміщені стародруки XVII-XVIII століть, фотографії очільників музею різних років, їхні записи та звіти, а також світлини самого музею з самого початку його існування.

 

Наступний стенд був присвячений відновленню музею у 2009 році за Предстоятельського служіння приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана) († 2014), який 21 жовтня того ж року освятив новий Церковно-археологічний музей.

 

Після цього о. Дамаскін розповів про стенди, на яких відображені основні віхи з відродження Київських духовних шкіл, показав зошити, різні документи та особисті богослужбові облачення перших ректорів КДА: нині спочилих протоієрея Петра Влодека, протоієрея Олександра Кубеліуса та протоієрея Миколая Забуги.

 

Крім того, були презентовані низка перших богослужбових начинь з Академічного храму з часу його відновлення тощо. Також о. Дамаскін показав найперші та останні видання Київських духовних шкіл з часу відновлення КДА у 1992 році.

 

Наостанок владика ректор подякував завідувачу музею за презентацію та побажав Божої допомоги у трудах.

 

 

Прес-служба КДА / фото О. Пилипенко

 

 

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
962

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ