В Академії відбулось відкриття ХІV Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи»

18.10.2022

Почати

18.10.2022 - 23:30

Кінець

18.10.2022 - 23:30

Категорії

Новини

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, 18 жовтня 2022 року в Актовій залі Свято-Успенської Києво-Печерської  Лаври (корп. №45) відбулось відкриття ХІV Міжнародної науково-практичної конференції «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи».

 

Участь у форумі очно та дистанційно беруть 79 доповідачів, серед яких представники духовних навчальних закладів Української Православної Церкви, представники світських вищих навчальних закладів з України та з-за кордону, викладачі і студенти Київських духовних шкіл.

 

До президії увійшли: голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ професор митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, ректор Київських духовних шкіл професор архієпископ Білогородський Сильвестр, проректор з виховної роботи доцент єпископ Згурівський Амвросій, перший проректор професор протоієрей Сергій Ющик та проректор з навчально-методичної роботи архімандрит Філарет (Волошин).

 

Після молитви «Царю Небесний», пленарне засідання конференції відкрив ректор КДАіС архієпископ Сильвестр. Владика ректор привітав присутніх з початком роботи конференції та оголосив регламент роботи. Високопреосвященніший владика зауважив, що цьогоріч науковий форум присвячено 30-річчю з часу відродження Київської духовної академії та 300-річчю з дня народження преподобного Паїсія Величковського. Владика ректор наголосив, що відродження Київської духовної академії після багатьох років політики державного атеїзму відбулося у 1992 року, коли Предстоятелем Української Православної Церкви було обрано Блаженнішого Митрополита Володимира. Преподобний Паїсій Величковський навчався у Києво-Могилянській Академії і відіграв ключову роль у відродженні в православних монастирях старчеського служіння. Вплив преподобного Паїсія і до сьогодні можна бачити у монастирях кількох Помісних Церков.

 

Пряма трансляція пленарного засідання проходила на офіційній сторінці КДА у мережі Facebook.

 

Після вступного слова, владика Сильвестр запросив митрополита Климента виголосити вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія до організаторів та учасників форуму.

 

«В цьому році Міжнародна науково-практична конференція «Духовна та світська освіта: історія взаємин – сучасність – перспективи» працює у надзвичайних умовах. Вже майже вісім місяців триває повномасштабна російська військова агресія проти України», — зауважив Блаженніший владика.

 

Звертаючись до учасників наукового форуму, Його Блаженство закликав до наслідування подвигу прп. Паісія Величковського: «Сьогодні, коли все наше суспільство, весь народ України проходить через важку війну, студентам духовних шкіл треба вчитися чітко розрізняти добро та зло. А для цього треба очищати своє серце від гріховних навичок, як вчить нас преподобний Паїсій. Навчаючись у духовних школах, студенти мають не тільки засвоювати знання, але й вчитися боротьбі з гріхом, молитві та смиренню. Тільки в серце, очищене від пристрастей, може вселитися справжня премудрість. Хочу закликати усіх викладачів та студентів ніколи не забувати про це. Ми маємо поєднувати вивчення богословських наук з особистим духовним життям. Тільки тоді і викладання, і навчання будуть успішними».

 

Наостанок Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав на усіх Боже благословення і побажав учасникам та гостям конференції благословенних успіхів у вивченні богоодкровенних істин.

 

Після вітального слова Його Блаженства владика ректор передав слова подяки Предстоятелеві Української Православної Церкви, після чого презентував нещодавно виданий навчальний посібник для духовних навчальних закладів «Священное Писание Ветхого Завета. Учительные книги» авторства доцента Київської духовної академії архімандрита Дамаскіна (Лебедя). Його Високопреосвященство наголосив, що підручник автор присвятив спочилому доценту КДА митрополиту Ніжинському і Прилуцькому Іринею, а також подякував усім, хто допоміг видати підручник: Керуючому справами Української Православної Церкви, заслуженому професору митрополиту Бориспільському і Броварському Антонію та голові Видавничого відділу професору протоієрею Володимиру Савельєву.

 

Далі присутні заслухали доповідь митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на тему: «Київ та Києво-Могилянська академія в становленні особистості преподобного Паїсія (Величковського)». Доповідь зачитав протоієрей Сергій Ющик. У своїй доповіді митрополит Антоній прослідкував як вплинуло навчання прп. Паісія, а також його перші чернечі роки в Києві на подальше чернече життя та діяльність святого.

 

Наступною прозвучала доповідь ректора Київської духовної академії і семінарії професора архієпископа Білогородського Сильвестра на тему: «Греко-болгарский раскол в 1872 году: история и каноническая оценка». Окресливши історичні події, що передували появі церковного розколу 1872 року та безпосередньо сам розкол, владика Сильвестр зупинив свою увагу на канонічному аналізі наслідків греко-болгарського розколу у тому числі для сучасності, на прикладі ситуації Православ’я в Україні та світі.

 

Доцент КДА протоієрей Василій Яковчук виголосив доповідь «Святитель Ієрофей (Лобачевський), єпископ Острозький: до канонізації нового святого Київської духовної академії», що присвячена постаті одного з 72 святих, які входять до Собору Київської духовної академії.

 

Останньою прозвучала доповідь доцента Чорноморець Євгенії Матеївни «Етика свободи Григорія Сковороди». Доповідь була присвячена 300-літтю з дня народження видатного українського письменника і філософа Григорія Сковороди.

 

Після завершення пленарного засідання архієпископ Білогородський Сильвестр подякував учасникам конференції за цікаві та змістовні доповіді. Після цього Його Високопреосвященство запросив відповідального за проповіді в Київських духовних школах доцента архімандрита Маркела (Павука) оголосити результати конкурсу на кращу проповідь. За результатами конкурсу були оголошені переможці, які нагороджені премією імені святителя Петра Могили І-ІІІ степені, а їхні проповіді будуть розміщені на YouTube-каналі Київської духовної академії:

 

1 місце: Франчук Олег, вихованець 4-го класу Київської духовної семінарії.

 

2 місце: Штефанюк Олексій, вихованець 4-го класу Київської духовної семінарії.

 

3 місце: Камінський Діонісій, вихованець 2-го класу Київської духовної семінарії.

 

Після цього архієпископ Сильвестр вказав, що в церковно-археологічному музеї відбудеться відкриття виставки, присвяченої ювілеям: 150-річчю Церковно-археологічного кабінету та 30-річчю відновлення Київської духовної академії, а після обіду робота конференції продовжиться на 7-ми секціях:

 

Секція 1 — «Преподобний Паїсій (Величковський) та Григорій Сковорода крізь призму православної аскетики та в контексті епохи Просвітництва (до 300-ліття з дня народження)»

 

Секція 2 — «Історія Церкви та богословської освіти: джерела, історіографія, нові наукові дискурси»

 

Секція 3 — «Церковно-практичні дисципліни: історичний досвід та перспективи»

 

Секція 4 — «Богослов’я, філософія та церковна історія: актуальні проблеми (дистанційна секція)»

 

Секція 5 — «Студентська наука в духовній школі: богослов’я і біблеїстика»

 

Секція 6 — «Студентська наука в духовній школі: церковно-історичні дисципліни»

 

Секція 7 — «Студентська наука в духовній школі: церковно-практичні дисципліни»

 

Прес-служба КДА / фото О. Пилипенко

 

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
2161

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ