Представники КДА виступили на круглому столі “Актуальні проблеми сучасного світового Православ’я” у Харкові

25.11.2021

Почати

25.11.2021 - 23:30

Кінець

25.11.2021 - 23:30

Категорії

Новини

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та Священного Синоду Української Православної Церкви (журнал № 3 від 12 травня 2021 року), 25 листопада 2021 року, в актовому залі архієрейської резиденції Харківської єпархії пройшло засідання круглого столу “Актуальні проблеми сучасного світового Православ’я”. Захід був спрямований на глибоке богословське-історичне дослідження вказаної тематики у зв’язку з порушенням Константинопольским Патріархатом принципу соборності через одностороннє втручання інтерпретацію представниками Константинопольского Патріархату окремих правил IV Вселенського Собору.

 

Роботу круглого столу очолив ректор Харківської духовної семінарії митрополит Харківський і Богодухівський Онуфрій. У засіданні взяли участь представники Київської духовної академії та семінарії: перший проректор професор протоієрей Сергій Ющик, вчений секретар доцент протоієрей Василій Яковчук та викладач ієромонах Митрофан (Божко). На заході були присутні духовенство Харківської єпархії, викладачі та студенти Семінарії.

 

На початку засідання з вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор Семінарії митрополит Онуфрій. Далі слово було надано протоієрею Сергію Ющику, який виголосив доповідь на тему “Єдність Церкви як основа призвання Православ’я”, в якій підкреслив актуальність еклезіологічних поглядів Кипріана Карфагенського та інших отців Церкви й богословів в контексті проблеми церковного розколу в Україні.

 

З доповіддю “Взаємини Української Православної Церкви з Константинопольським Патріархатом у 2006-2008 рр. у контексті церковно-державних відносин” виступив протоієрей Василь Яковчук. Отець Василій наголосив на церковно-історичних подіях, що стали передумовою втручання Константинопольского Патріархату у внутрішні справи Української Православної Церкви.

 

Тема доповіді ієромонаха Митрофана (Божка) «Титул «Вселенський» в Константинопольському патріархаті: виникнення та еволюція його значення та змісту», у якій він зробив екскурс щодо появи, формування та значення титулу «Вселенський» в розрізі канонічного та історичного процесів.

 

Наступна доповідь була представлена кандидатом історичних наук, професором Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, викладачем Харківської духовної семінарії Куделком Сергієм Михайловичем: «Раскол глазами историка». У своєму виступі доповідач наголосив на соціально-економічних причинах розколу.

 

Протоієрей Михайло Пилипчук, викладач Харківської духовної семінарії у своїй доповіді «Значение канонического права в жизни Церкви и проблемы связанные с предоставлением автокефалии» підкреслив важливість канонічного права в житті Церкви, а також проаналізував неканонічні дії Константинопольського Патріархату в контексті церковного права.

 

Наприкінці засідання всім присутнім були представлені останні видання Київської духовної академії і семінарії.

 

У заключному слові митрополит Онуфрій подякував усім доповідачам, а також побажав учасникам конференції терпіння, злагоди і миру.

 

 

Нагадаємо, перший круглий стіл, присвячений цьому питанню, відбувся 28 жовтня 2021 року у Волинській єпархії. 

 

Прес-служба КДА / прес-служба ХДС

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
1083

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ