Завершила роботу пленарна частина Міжнародної конференції «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри»

11.11.2021

Почати

11.11.2021 - 23:30

Кінець

11.11.2021 - 23:30

Категорії

Новини

На виконання рішення Священного Синоду Української Православної Церкви, 11 листопада 2021 року, відбулась Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри». Організатором конференції виступила Українська Православна Церква. Науковий форум було присвячено богословсько-канонічному осмисленню принципу соборності Церкви та питання першості серед Помісних Православних Церков.

 

Перед початком конференції відбувся брифінг, на якому ректор Київської духовної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр проінформував представників українських ЗМІ про особливості та головні проблемні питання форуму, після чого відповів на їхні питання.

 

Роботу Міжнародної конференції очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Захід проходив в актовому залі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

 

Пленарне засідання транслювалось на офіційній сторінці Академії у мережі Facebook.

 

На конференції виступили 21 доповідач. Участь у науковому форумі взяли представники семи Помісних Православних Церков з дев’яти країн: Антиохійської, Руської, Сербської, Болгарської, Польської, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини та Православної Церкви в Америці. Також у заході взяли участь представники 8 духовних навчальних закладів з України, Росії та Білорусі. Крім того, були доповідачі з 4 закордонних вищих навчальних закладів.

 

Захід висвітлювали представники українських засобів масових інформацій.

 

Після спільної молитви та вступного слова Керуючого справами УПЦ заслуженого професора митрополита Бориспільського і Броварського Антонія до учасників конференції звернувся Блаженніший Митрополит Онуфрій. Предстоятель, зокрема, наголосив на необхідності спільного обговорення проблем Помісними Церквами для того, щоб розв’язати кризу, яка поставила Православний світ на межу розколу.

 

Далі представники Предстоятелів Помісних Православних Церков зачитали вітальні слова Предстоятелів: єпископ Моравичський Антоній (Пантелич), вікарій Святійшого Патріарха Сербського виголосив вітання Святішого Патріарха Сербського Порфирія; ректор Християнської Богословської Академії у Варшаві архієпископ Вроцлавський і Щецинський Георгій зачитав вітальне слово Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Сави, а протоієрей Даніїл Андреюк, представник Православної Церкви в Америці при Патріархові Московському і всієї Русі — Блаженнішого Тихона, архієпископа Вашингтонського, Митрополита всієї Америки і Канади. Також було виголошено вітання від голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополита Волоколамского Іларіона.

 

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній виступив з доповіддю на тему «Соборність Церкви перед викликами сучасності».

 

Далі з доповіддю, присвяченою богословсько-літургічному виміру кафолічності Церкви виступив архієпископ Вроцлавський і Щецинський Георгій.

 

На завершення пленарного засідання ректор Київської духовної академії і семінарії виступив з доповіддю на тему: «Вопрос о признании рукоположений, совершенных в раскольнических сообществах: богословские, канонические и исторические аспекты».

 

Після обідньої перерви робота форуму продовжилась. В очному та онлайн форматах до завершення конференції учасники представлять ще 19 доповідей, з яких 11 виступили у дистанційному форматі на платформі ZOOM.

 

Прес-служба КДА / фото О. Пилипенко, С. Клименко

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
1335

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ