Представники КДА взяли участь у відкритті виставки «Нашого Печерського саду ці грона і квіти» у Києво-Печерській Лаврі

27.08.2021

Почати

27.08.2021 - 23:30

Кінець

27.08.2021 - 23:30

Категорії

Новини
У виставковій залі Успенського собору Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, 27 серпня 2021 року, відбулось відкриття виставки: «Нашого Печерського саду ці грона і квіти», що приурочена до 360-річчя видання першої кириличної друкованої редакції Києво-Печерського патерика (1661 р.). Видання увібрало в себе традицію, що розвивалася і дбайливо плекалася в Києво-Печерській Лаврі протягом XI – першої половини XVII ст.

 

У відкритті виставки, з благословення ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, взяли участь завідувач бібліотеки та церковно-археологічним музеєм архімандрит Дамаскін (Лебедь), ієромонах Рафаїл (Мосунов), викладачі КДА та співробітники заповідника Костянтин Костянтинович Крайній та доцент Ігор Вікторович Хроненко.

 

На виставці були представлені оригінальні предмети з колекції Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» – лаврські стародруки, у тому числі видання 1661 р., ікони, портрети, церковне начиння. Серед експонатів: срібний напрестольний хрест – вклад київського митрополита Петра Могили до церкви Спаса на Берестові, а також Євангеліє в окладі – вклад архімандрита Інокентія Гізеля з братією до Успенського собору. Також на виставці була експонована унікальна пам’ятка давньоруського часу – мідний хрест, що був знайдений у 1881 р. в стіні Троїцької надбрамної церкви і який традиція пов’язує з іменем прп. Миколи Святоши – сина чернігівського князя Давида Святославича. Більшість експонатів виставлялись вперше. Також, частина експозиційних матеріалів колись належала Церковно-археологічному музею дореволюційної Київської духовної академії.

 

 

Прес-служба КДА

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.

 

 

1696

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ