В Академії відбувся урочистий річний Акт

09.11.2021

Почати

09.11.2021 - 23:30

Кінець

09.11.2021 - 23:30

Категорії

Новини

У день пам’яті Небесного покровителя Київських духовних шкіл — преподобного Нестора Літописця та Собору святих Київської духовної академії, 9 листопада 2021 року, після Божественної літургії в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, в Актовій залі обителі (корпус №45) відбулися урочистості з нагоди Актового дня Київської духовної академії і семінарії.

 

Участь у заході взяли гості, професорсько-викладацька корпорація, співробітники, студенти і викладачі Київських духовних шкіл.

 

До президії увійшли: Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій; Керуючий справами УПЦ, заслужений професор митрополит Бориспільський і Броварський Антоній та ректор Київської духовної академії і семінарії професор єпископ Білогородський Сильвестр.

 

Після спільної молитви «Царю Небесний», захід відкрив ректор Київських духовних шкіл єпископ Білогородський Сильвестр. Владика ректор звернувся до присутніх зі словами привітань та запросив до слова Предстоятеля Української Православної Церкви. Блаженніший владика привітав усіх з Актовим днем Київської духовної академії та звернувся до присутніх зі словами настанови.

 

Після привітання Предстоятеля з повідомленням про діяльність Київських духовних шкіл протягом 2020-2021 років виступив проректор з навчально-методичної роботи архімандрит Філарет (Волошин).

 

Актову доповідь на тему: «Служіння митрополита Антонія (Храповицького) в українських єпархіях у дореволюційний період (1902-1918 рр.)», присвячену одному з найбільш помітних та впливових ієрархів Руської Церкви ХІХ-ХХ століття, первоієрарху Руської Православної Церкви Закордоном зачитав митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

 

Владика Антоній зауважив, що у його дослідженні увага буде зосереджена на служінні митрополита Антонія у Волинській та Харківській єпархіях, яке припало на період з 1902 до 1918 років. «Цей період, — підкреслив архіпастир, — позначений численними соціальними потрясіннями та військовими конфліктами: Російсько-японська війна (1904-1905), перша російська революція (1905-1907), Перша світова війна (1914-1918), Лютнева та Жовтнева революції (1917)». Тому, на думку владики митрополита, уважне вивчення діяльності митрополита Антонія в цей непростий період є важливим завданням для вітчизняної історичної науки.

 

Після Актової доповіді професор Володимир Вікторович Бурега, проректор з науково-богословської роботи, презентував нові видання Київських духовних шкіл та черговий диск оцифрованого часопису «Руководство для сельских пастырей». У свою чергу, владика ректор подякував усім, хто долучається до видання академічних посібників та книг.

 

З нагоди Актового дня Його Блаженство удостоїв викладачів Київських духовних шкіл вчених звань професор та доцент КДА:

 

доцент Олександр Вадимович Левко удостоєний вченого звання професор;

 

вченого звання доцент удостоєні викладачі протоієрей Андрій Ухтомський та Євгенія Матеївна Чорноморець.

 

За заслуги перед Українською Православною Церквою, плідну працю на ниві духовної освіти та з нагоди особистих ювілеїв, Його Блаженство вручив викладачам Київських духовних шкіл церковні ордени:


професор Володимир Вікторович Бурега — орден апостола Іоанна Богослова ІІ ступеня з нагоди 50-річчя з дня народження;

 

протоієрей Павло Рафальський — орден святителя Феодосія Чернігівського з нагоди 40-річчя з дня народження;

 

Ковач Сергій Васильович — орден святителя Петра Могили з нагоди 30-річчя з дня народження;

 

За відмінне навчання та зразкову поведінку Блаженніший Митрополит Онуфрій вручив іменну стипендію Предстоятеля Української Православної Церкви студенту ІІ курсу магістратури КДА Микиті Міронову, вихованцю 4-го класу Семінарії Василю Думитровичу, а також студентам інших навчальних духовних закладів Української Православної Церкви: Волинської, Одеської, Полтавської, Почаївської, Сумської та Харківської духовних семінарій.

 

На завершення заходу, за успішність у навчанні Синодальні стипендії імені Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана) отримали студент II курсу КДА Олександр Нартюк та вихованець 2-го класу КДС Олександр Островка.

 

Завершилась урочиста частина Акту спільною молитвою «Достойно єсть», після чого всі присутні були запрошені на святкову трапезу.

 

Прес-служба КДА / фото О. Пилипенко, дияк. І. Попович

 

 
Google Photos Refresh Token not defined. Please authenticate from Photonic → Authentication. See here for documentation.
2000

ДОДАТКОВІ ДОКУМЕНТИ